Hirschgebouw

Hirsch & Cie, home of successful companies
Het Hirsch & Cie met haar markante koepeltoren is al meer dan 100 jaar een begrip in Amsterdam. Het van origine eerste haute couture modehuis van Amsterdam behoudt ook vandaag ten dag nog haar oorspronkelijke allure door de huurders die zich hier hebben gevestigd. Het Hirsch & Cie is meer dan een prachtig gebouw met kantoren en winkels, het wordt gekenmerkt door ambitie, dromen en een belofte om te excelleren in alles wat men hier onderneemt. Wees welkom bij Hirsch & Cie!

Architectuur

In 1912 werd het nieuwe gebouw van modehuis Hirsch & Cie geopend, en alhoewel er door de jaren heen veel is veranderd, is de kenmerkende architectuur van die tijd nog altijd zichtbaar. De architecten A. Jacot en J. Snuijff hebben het Hirsch & Cie ontworpen naar de gangbare normen van warenhuizen uit Parijs en Antwerpen uit die tijd en haar de luxueuze uitstraling meegeven door het gebruik van kostbare materialen als marmer, graniet en dure houtsoorten. De gevel is gemaakt van een prachtige zandsteen, ongewoon voor de Nederlandse architectuur. De Korinthische zuilen en de gedetailleerde engelen rondom de koepel geven het gebouw de klassieke uitstraling die ook in deze tijd nog steeds het gevoel van luxe oproepen. Zonder twijfel is dit één van de mooiste pareltjes van de stad. De historische waarde, de uitstraling van het pand en de persoonlijke betekenis van het pand voor de familie zijn dan ook de drijfveren geweest voor de eigenaar om het pand te renoveren in 2008. De vijf jaar durende renovatie is met ongekende zorg en oog voor detail uitgevoerd zodat een ieder in de toekomst nog lang kan genieten van het Hirsch & Cie.

Historie

In 1882 opende Maison Hirsch & Cie haar deuren aan het Leidseplein in Amsterdam. Een modehuis gericht op haute couture die een clientèle wist te trekken die uiteenliep van de koninginnen Emma, Wilhelmina en Juliana tot aan de beroemde danseres Mata Hari. Het succes was enorm en al snel groeide het Hirsch & Cie sneller dan de beschikbare ruimte en besloten zij afscheid te nemen van de panden waarin zij gevestigd waren en op dezelfde plek een nieuw modehuis te bouwen dat recht deed aan zijn clientèle en ruimte genoeg bood. Het Hirsch & Cie zoals u dat vandaag de dag kent werd gebouwd en opende haar deuren in 1912. Twee wereldoorlogen, de opkomende concurrentie van confectiemode en de veranderende wensen in het modebeeld leidde uiteindelijk in 1976 tot sluiting van het modehuis Hirsch & Cie. Het karakteristieke pand heeft na deze periode uiteenlopende functies gehad en is sinds 1989 eigendom van de familie Nilsson. Door de grootscheepse renovatie en de fantastische huurders is het Hirsch & Cie weer een pareltje in de stad dat gekoesterd wordt door menig Amsterdammer.

 

Met enige regelmaat mogen wij mensen ontmoeten die een verleden met het Hirsch & Cie hebben. Diegene die mooie herinneringen, anekdotes of verhalen willen delen nodigen we uit om contact met ons op te nemen. Wij worden graag verrijkt over onze historie. U kunt contact opnemen met de beheerder van het Hirsch & Cie, CBRE via 020 6262691.

© 2019 - CBRE